Review: Nokia Lumia 1020 wedt op één paard

De Lumia-reeks van Nokia stond al bekend om zijn goede camera's. De Lumia 1020 met een 41 megapixel-camera maakt weer een forse sprong en wedt volledig op dit ene paard.

Bekijk foto's gemaakt met de Lumia 1020

De Lumia 1020 is niet bepaald compact. De telefoon, met een behuizing van hetzelfde kleurige polycarbonaat als eerdere Lumia-toestellen, is 10,4 millimeter dik. Rond de lens is er nog een flinke uitstulping, die het toestel een stuk lomper maakt.

Ook het gewicht van 158 gram is fors voor een telefoon met een scherm van 4,5 inch. 

Dat scherm heeft een resolutie van 1280 bij 768 pixels. Met 332 pixels per inch is het display niet zo scherp als dat van andere recente toptelefoons, maar teksten zijn wel duidelijk en ook de helderheid is prima.

Camera

Uiteindelijk draait het echter allemaal om de foto'sVoornamelijk bij slecht licht is de Lumia 1020 een grote vooruitgang ten opzichte van oudere toestellen.

Als gebruiker heb je in een draaimenu volledige controle over de belangrijkste instellingen: iso-waarde, sluitertijd, witbalans en focus, zodat je zelf in de hand hebt hoe je foto eruit komt te zien.

Ook de Xenon-flitser doet zijn werk goed. Hoewel foto's met flits natuurlijk niet erg mooi worden, geeft de flitser een warmere kleur aan foto's dan de led-flits die de meeste andere telefoons gebruiken. 

Scherpstellen

Ook heeft de Lumia 1020 de mogelijkheid om handmatig scherp te stellen, een functie die bijna geen enkele smartphone heeft en die foto's een stuk mooier kan maken.

Meestal zijn de foto's echter direct prima. Ze zijn veel gedetailleerder dan je van een smartphone gewend bent. Bij foto's van gebouwen kun je elk individueel baksteentje nog herkennen.

Met een aparte camera-app, Smart Cam genaamd, is de burstmodus te gebruiken. Die kiest automatisch de beste foto uit een reeks, of smelt afbeeldingen samen tot één actiebeeld.

Hoewel de burstmodus een leuke toevoeging is, heeft deze nog wel zijn problemen. Bij het indrukken van de sluiterknop treedt een flinke vertraging op, waardoor het makkelijk is om het moment suprème te missen, terwijl deze modus dat nou juist eenvoudiger moet maken.

Om foto's op te slaan heeft de Lumia 1020 32 GB opslagruimte. Daarvan is zo'n 26 GB beschikbaar voor de gebruiker. Door het grote formaat van de foto's (ruim 10 MB per stuk) loopt dit echter vrij snel vol. Jammer is dan ook dat de opslag niet kan worden uitgebreid door middel van een MicroSD-kaart; wie erg veel fotografeert tijdens zijn vakantie zal de interne opslag mogelijk tussentijds moeten legen.

Prestaties

De Lumia 1020 heeft een dualcore Snapdragon-processor van 1,5 GHz. Qua rekenkracht loopt de telefoon daarmee achter op verschillende recente Android-toestellen, maar omdat Windows Phone een vrij licht systeem is valt hier in de praktijk weinig aan te merken.

Wel moet nog worden opgemerkt, net als bij reviews van alle andere Windows Phone-toestellen, dat het besturingssysteem een kleine handicap is. Hoewel het aantal apps voor Windows Phone gestaag groeit en een aankomende update ook weer nieuwe functies toe zal voegen aan het systeem, blijft er een duidelijke kloof met iOS en Android.

Zo is het gebrek aan notificatiecentrum nog een probleem. Zeker als je veel apps geïnstalleerd hebt, is het moeilijk om een overzicht te krijgen van je openstaande berichten. Verder zijn instellingen in diepe menustructuren verwerkt, terwijl het juist prettig zou zijn om bijvoorbeeld wifi of Bluetooth snel aan of uit te kunnen zetten.

De batterijduur van de Lumia 1020 is uitstekend. Bij intensief gebruik houdt het toestel het alsnog makkelijk een dag vol. Bij minder zwaar gebruik deed ik zelfs meerdere dagen met één lading.

Conclusie

Zonder de camera was de Lumia 1020 geen telefoon geweest die ik zou aanraden. Met gemiddelde hardware en een achterlopend besturingssyteem was de 1020 geen aantrekkelijk toestel geweest, zeker niet met een adviesprijs van 699 euro.

De camera verandert echter alles. Voor mensen die niet veel fotograferen is de Lumia 1020 niet de moeite waard. Maar wie altijd een prima fototoestel in zijn zak wil hebben zitten en kan leven met Windows Phone, hoeft niet verder te kijken dan dit toestel.

Lees de volledige review en bekijk foto's gemaakt met de Lumia 1020

Lees meer over:
Tip de redactie