Succes Kickstarterprojecten blijkt voorspelbaar

De Zwitserse onderzoeker Vincent Etter kan, naar eigen zegggen, met een zekerheid van 76 procent het succes van projecten op de crowdfundingwebsite Kickstarter voorspellen.

Etter en zijn team van onderzoekers stellen dat ze daarmee beter zijn in het maken van de voorspelling dan een andere groep onderzoekers, die met een nauwkeurigheid van 68 procent voorspellingen deden.

De voorspelling kan al een aantal uur nadat het project is gestart worden gemaakt, aldus de onderzoekers in hun paper (pdf), die vorige week werd gepresenteerd. 

Snelheid

Om de voorspelling te maken, combineren de wetenschappers de interesse die getoond wordt op Twitter, voorgaande projecten die gesteund werden door de eerste 'backers' van het project, het aantal mensen waarvan dit het eerste project is dat ze steunen op Kickstarter en de snelheid waarmee het geld binnenstroomt. 

Daarnaast hebben de onderzoekers een tool gemaakt waar hun theorieën in worden toegepast, Sidekick

De nauwkeurigheid van de voorspelling wordt groter naar mate het project vordert. "Maar dat is natuurlijk vrij nutteloos", stelt Etter tegenover The Guardian. "Op het einde van het project is er niet zo veel meer dat je er aan kunt doen."

Tips

Voor toekomstige crowdfunders heeft Etter een aantal adviezen op basis van zijn onderzoek. "Het is belangrijk dat je veel aandacht besteedt aan de campagne: de beschrijving, een video, beloningen, etcetera. Maar ook wanneer de campagne al is begonnen is het verstandig om nog actief te blijven op de sociale netwerken."

Verder blijkt uit het onderzoek dat projecten die mislukken vaak om meer geld vragen, voor een langere periode. Ook is volgens Etter over het algemeen 44 procent van de Kickstarterprojecten succesvol.

Bekijk de 10 leukste Kickstarters aller tijden

Bekijk de Ubuntu Edge, het lucratiefste crowdfundigproject ooit

Lees meer over:
Tip de redactie