De gemiddelde internetsnelheid in Nederland ligt voor het eerst boven de 10 Mbps. Wereldwijd staat Nederland daarmee op plek zes.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van webhost Akamai die zich baseert op miljoenen internetgebruikers die van zijn diensten gebruikmaken.

De gemiddelde internetsnelheid wereldwijd steeg in het tweede kwartaal van 2013 met 5,2 procent naar 3,3 Mbps. In vergelijking met een jaar geleden is de groei 9,2 procent. De sterkste groei werd behaald in Europa. Daar hoeft Nederland alleen Zwitserland voor zich te dulden. 

Wereldwijd staat Nederland op de zesde plaats. De internetsnelheid groeide in één kwartaal met 6,2 procent naar 10,1 Mbps. Dat is 27 procent hoger dan een jaar geleden.

Vorig kwartaal stond Nederland op de vijfde plek. Letland heeft nu iets sneller internet. Zuid-Korea staat op de eerste plaats, maar moest wel 6,3 procent inleveren in vergelijking met het eerste kwartaal. De teller kwam uit op 13,3 Mbps. 

Akamai kijkt ook naar de breedbandpenetratie per land. In Nederland hebben 83 procent van de internetters een verbinding van sneller dan 4 Mbps. Alleen in Zwitserland (90 procent) en Zuid-Korea (85 procent) is dat percentage hoger. 

Bekijk de totale lijst met snelste landen

Wat is de relatie tussen internetsnelheid en inkomen?