Apple heeft de productie van de iPhone 5C flink teruggeschroefd. De nieuwe plastic iPhone zou kampen met tegenvallende vraag. De bestellingen voor de iPhone 5S zijn tegelijkertijd opgevoerd.

Dat schrijft het zeer betrouwbare the Wall Street Journal woensdag. Soortgelijken berichten doken eerder al op in China.

Volgens anonieme bronnen van de Amerikaanse zakenkrant zijn de bestellingen voor de iPhone 5C bij Pegatron en Hon Hai teruggeschroefd. De vraag bij Pegtron, dat twee derde van de iPhones in elkaar zet, is met 20 procent teruggeschroefd. Bij Hon Hai, dat de rest in elkaar zet, gaat het om een afname van 30 procent.

Ook de bestellingen bij een onbekende leverancier van onderdelen voor de 5C zijn met de helft teruggeschroefd, zo stellen de bronnen.

Apple bracht de iPhone 5C en iPhone 5S eind september op de markt in diverse landen waaronder de Verenigde Staten, China en een aantal grote Europese markten. In Nederland liggen de nieuwe iPhones 25 oktober in de winkels.

De vraag naar de iPhone 5C zou dus tegenvallen. Met de iPhone 5S gaat het beter dan verwacht, stellen de bronnen. De vraag naar deze modellen zou zo groot zijn dat Apple de bestellingen voor het vierde kwartaal heeft opgevoerd. 

Wat is het verschil tussen de iPhone 5S, 5C en 5?

Lees onze review: Nieuwe plastic iPhone 5C met oude specs

Bekijk onze review: iPhone 5S kijkt vooruit