Ierland belooft aanpak belastingontwijking Apple en Google

Ierland belooft belastingontwijking door techbedrijven als Apple en Google te zullen aanpakken.

"Ierland wil onderdeel zijn van de oplossing voor de wereldwijde belastingproblematiek, niet onderdeel van het probleem", zei de Ierse minister van Financiën volgens de krant Independent.

Verschillende Amerikaanse technologiebedrijven hebben hun Europese hoofdkwartier in Ierland, om gebruik te maken van voordelige belastingregels. Geld wordt ook vaak door Nederland gesluisd om te voorkomen dat belasting moet worden betaald. Die manoeuvre heeft de bijnaam 'Double Irish with a Dutch Sandwich'.

In mei bleek dat Apple verschillende dochterondernemingen heeft in Ierland die niet of nauwelijks belasting betalen. Een van de dochterbedrijven, Apple Sales International, betaalde 0,002 procent belasting over inkomsten van 74 miljard dollar.

In totaal zou Apple in 2012 zo'n 2 procent belasting hebben betaald over zijn inkomsten buiten de VS.

Constructies

Ook andere bedrijven als Google en Facebook zijn onder vuur komen te liggen voor verschillende belastingconstructies. Veel bedrijven zouden in de praktijk slechts enkele procenten belasting betalen, terwijl het officiële Ierse tarief 12,5 procent is.

Dat belastingtarief zou in de nieuwe plannen blijven bestaan, maar het land zou willen voorkomen dat landen daar onder duiken, onder meer door samenwerking met andere EU-landen. 

Ook zouden belastingparadijzen meer informatie moeten delen zodat 'aggressieve belastingplanning' moeilijker wordt.

Lees meer over:
Tip de redactie