'Geen vertraging voor telecomplan Kroes'

De telecomplannen van Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) zullen geen vertraging oplopen.

Kroes is er van overtuigd dat het pakket maatregelen uiterlijk in mei door alle lidstaten zal zijn geaccepteerd, stelt ze in een interview met de Wall Street Journal.

Mocht dat niet lukken, dan zal een forse vertraging worden opgelopen. In mei 2014 wordt een nieuw Europarlement gekozen en in november van dat jaar wordt de Europese Commissie vervangen.

De maatregelen van Kroes omvatten onder meer een geleidelijk einde aan roamingkosten binnen de Europese Unie. Vanaf 2014 zou het niets meer moeten kosten om telefoongesprekken in EU-landen te ontvangen. 

Telecomproviders moeten dan ook bundels aanbieden die het mogelijk maken om tegen hetzelfde tarief te bellen als in het thuisland.

Daarnaast zal de EU een vorm van netneutraliteit verplichten. De plannen zijn echter bekritiseerd omdat bedrijven in sommige gevallen tegen betaling alsnog voorrang kunnen krijgen op internet.

Kritiek

Ook telecomproviders hebben stevige kritiek geüit op de plannen. Stéphane Richard, hoofd van de Franse provider Orange, noemde ze vorige week "een zuur medicijn voor een zieke man". 

"Misschien wil je wel dat hij dood gaat", zei Richard. Kroes noemt zijn uitspraken "bespottelijk". 

De Eurocommissaris erkent dat er kritiek is vanuit sommige overheden en bedrijven. Volgens haar zijn zij niet bereid om te investeren in het verbeteren van telecomnetwerken en denken ze te veel op de korte termijn.

Hoe zit het precies met roamingkosten en wat betaal je vanaf 2014?

Lees meer over:
Tip de redactie