Man aangeklaagd voor filmen met drone

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit, de Federal Aviation Administration (FAA), klaagt een man aan voor 10.000 dollar in verband met het verkopen van videomateriaal dat hij met een drone heeft gemaakt.

De man, Raphael Pirker vertelt tegenover Mashable hoe hij met een drone zijn universiteitscampus filmde, waarna hij de beelden op zijn website heeft gezet.

Pirker werd daarna benaderd door een marketingbureau dat graag zijn beelden wilde gebruiken. Daarmee werd de vlucht van Pirkers drone door de FAA geclassificeerd als een commerciële vlucht, waar de overheidsdienst streng toezicht op houdt.

De FAA stelt dat Pirker roekeloos vloog met de drone; hij zou te dicht bij gebouwen hebben gevlogen en bovendien iemand bijna hebben geraakt. Volgens Pirker is daar niets van waar.

De zaak is van belang omdat het de grenzen van commerciële drones in de VS kan vastleggen: als de FAA de zaak verliest, betekent dat dat de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten niet gaan over drones en andere types commerciële modelvliegtuigen, zodat bedrijven en mensen drones mogen gebruiken om vanuit de lucht te filmen. Als de FAA wel wint, betekent dat het tegenovergestelde.

Volgens Pirker is hij de eerste burger die door de Amerikaanse overheid wordt aangeklaagd vanwege het vliegen met een drone.

Achtergrond: De vijf meest indrukwekkende drones

Lees meer over:
Tip de redactie