Intel werkt aan geavanceerde spraakbesturing

Chipmaker Intel ontwikkelt processors met energiezuinige spraakherkenning, zodat er voor een spraakcommando geen knop gebruikt hoeft te worden.

Dat meldt VR Zone op basis van gelekte informatie van Intel. Huidige spraakbesturing als Siri en Android Voice Actions verbruiken redelijk veel stroom, omdat de processor het achtergrondgeluid uit spraakcommando's moet filteren.

Daarom is het niet batterijvriendelijk om spraakbesturing altijd op de achtergrond te laten lopen, opdrachten voor Siri en Android Voice Actions moeten door de gebruiker zelf met de druk op een knop worden gestart.

Intel zou werken aan een technologie die een constant luisterende spraakbesturing mogelijk maakt. Nu filtert één deel van processor het geluid, waarna een minder energiezuinige hoofdprocessor daadwerkelijk analyseert wat er gezegd is.

In enkele van zijn huidige Trail Bay tablet-chips zou Intel al een technologie hebben gebouwd die de hoofdprocessor geheel omzeilt. Daardoor zouden gebruikers in potentie spraakcommando's aan hun apparaat kunnen geven zonder eerst een knop in te drukken, zonder dat dat veel accuduur kost.

Genie

Intel zou de mogelijkheden testen met zijn eigen spraakassistent 'Genie'. In de volgende generatie Intel-chips zou een verbeterde versie van de technologie zitten, maar daarbij is nog wel een startcommando nodig zoals het 'OK Glass' van Google Glass.

De versie die in 2015 wordt gepresenteerd zou op geen enkel manier geactiveerd hoeven worden en altijd op commando's of vragen van de gebruiker kunnen inspringen. Ook verwacht Intel dat de technologie dan zo ver is dat ook de stem van de gebruiker herkend kan worden, zodat niet iedereen zomaar spraakcommando's naar andermans telefoon kan roepen.

Of Intel de technologie zelf gaat aanbieden of gaat licenseren aan fabrikanten die Intel-chips gebruiken. Volgens geruchten werkt Microsoft ook een eigen spraakbesturing, Cortana.

Lees meer over:
Tip de redactie