ESA wil metalen raketonderdelen 3d-printen

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA wil met 3d-printers metalen onderdelen maken voor onder andere gevechtsvliegtuigen en ruimtevaartuigen.

Het plan van ESA, dat het Amaze-project gedoopt is, werd dinsdag onthuld in het Londense Science Museum, meldt de BBC.

Veel huidige 3d-printers kunnen alleen overweg met plastic. Als dezelfde techniek ingezet kan worden voor metalen voorwerpen wordt het mogelijk lastige ontwerpen, die met de huidige metaalgiettechnieken onmogelijk te maken zijn, toch kunnen worden gefabriceerd.

Het is niet meer nodig om onderdelen aan elkaar te lassen of vast te schroeven. Dat heeft als voordeel dat voorwerpen sterker en lichter kunnen worden, waardoor vrijwel geen restafval ontstaat en geld kan worden bespaard.

In het Science Museum werd een wolfraamlegering getoond die een temperatuur van 3000 graden Celsius kan weerstaan. Een dergelijke legering blijft zelfs intact in een fusiereactor en in de uitlaat van een raketmotor.

Satelliet printen

"We willen metalen producten van de hoogste kwaliteit ooit fabriceren", zei David Jarvis, hoofd materiaalonderzoek van ESA. "Voorwerpen die op geen enkele andere manier gemaakt kunnen worden. Ons ultieme doel is het printen van een satelliet uit één stuk. Een brok metaal dat niet gelast of aan elkaar geschroefd hoeft te worden."

Er zijn nog enkele hindernissen voordat het doel van ESA kan worden bereikt. "Een probleem is poreusheid - kleine luchtbelletjes in het eindproduct. Ook het afwerken van het oppervlak is een probleem. We moeten de problemen helder krijgen en elimineren als we industriële kwaliteit willen bereiken", aldus Jarvis.

Het Amaze-project heeft een kostenplaatje van twintig miljoen euro.

Bekijk een video van het 3d-printen van vloeibaar metaal

Waarom is Nederland zo succesvol in 3d-printen?

Lees meer over:
Tip de redactie