Apple heeft Angela Ahrendts, CEO van modeketen Burberry, aangetrokken als directeur van de online en offline Apple-winkels. Ahrendts is de eerste vrouw in de top van Apple.

Dat maakt het technologiebedrijf dinsdag bekend.

Ahrendts zal in de lente bij Apple aan de slag gaan en krijgt een nieuw gecreëerde functie als senior vicepresident Apple Retail en Online Stores. Ze is daarbij verantwoordelijk voor de uitbreiding en strategie van de Apple Stores en de online winkel van Apple. De Burberry-CEO zal direct verslag uitbrengen aan Apple-directeur Tim Cook.

"Ik ben erg blij dat Angela ons team komt versterken", aldus Cook in een reactie. "Ze deelt onze waarden en onze focus op innovatie." Cook benadrukt bovendien dat Ahrendts hetzelfde denkt over consumentervaring.

Ahrendts zal de eerste vrouw zijn in de top van Apple. Naast CEO Tim Cook bestaat de lijst uit Eddy Cue (software en services), Craig Federighi (software engineering), Jonathan Ive (design), Peter Oppenheimer (financieel directeur), Dan Riccio (hardware engineering), Philip Schiller (marketing), Bruce Sewell (general counsel) en Jeff Williams (operations).

Retail-afdeling

Voor ze in 2006 CEO werd bij Burberry was Ahrendts werkzaam als vicepresident bij Liz Claiborne en werkte ze eerder als directeur bij Donna Karan. In 2012 zou Ahrendts als directeur van Burberry 26,3 miljoen dollar hebben verdiend.

Binnen de retail-afdeling bij Apple is de afgelopen jaren veel veranderd. Ron Johnson leidde de Apple Stores van 2000 tot 2011, toen hij opstapte. Hij werd vervangen door John Browett in april 2012, maar die vertrok in oktober van dat jaar al weer. Naar verluidt onder druk van Cook. Ahrendts zal hem vervangen. Intussen is ook Jerry McDougal, vicepresident binnen de retail-afdeling, in januari opgestapt.

Hoeveel verdient Apple met de Apple Stores?