IBM wil supercomputer Watson inzetten in de medische sector. Dokters zouden zo over meer informatie beschikken, betere en snellere afwegingen kunnen maken en tot nieuwe inzichten moeten komen. 

Dat meldt IBM dinsdag bij de aankondiging van twee nieuwe projecten voor Watson.

De bekende supercomputer kwam eerder al in actie in het Amerikaanse tv-spel Jeopardy! waar bij een gegeven antwoord de juiste vraag moet worden gezocht. De supercomputer versloeg de beste spelers en won het spel.

Watson is de afgelopen tijd verbeterd en heeft het afgelopen jaar medische informatie 'gelezen' en de basisprincipes van een diagnose geven geleerd.

Ook is de interactie met mensen verbeterd. Zo wordt in een video getoond hoe Watson inzichtelijk maakt hoe hij tot de conclusie is gekomen. "Bij Jeopardy! was het niet nodig te weten hoe Watson aan zijn antwoord was gekomen, maar dokters en experts willen begrijpen welke informatie is gebruikt", aldus Eric Brown, IBM Research Director Watson Technologies. 

Watson kan medici helpen problemen van veel meer kanten te bekijken en maakt afwegingen op basis van kettingen van bewijs, referentiemateriaal, medische handleidingen en medische artikelen. De computer maakt ook inzichtelijk hoe patiëntdossiers zijn doorgespit om verstopte informatie te achterhalen. Uiteindelijk zouden er minder dokters nodig zijn en zouden betere diagnoses worden gesteld.

Moeten we bang zijn voor kunstmatige intelligentie?

​Bekijk de snelste supercomputer van Nederland