Duitse onderzoekers hebben via een nieuwe methode draadloos gegevens weten te versturen met een snelheid van 100 Gbps.

Dat is een nieuw wereldrecord, meldt Phys.org. Een gehele Blu-Ray-schijf zou in twee seconden kunnen worden overgedragen met de topsnelheid.

Om data zeer snel te versturen gebruikten de onderzoekers van twee Duitse onderzoeksinstituten een zogenoemde 'fotonmixer'. Deze gebruikt twee lasers om een elektrisch signaal te genereren, dat vervolgens via een antenne wordt verstuurd.

Volgens de onderzoekers is de methode vooral geschikt om glasvezelkabels te vervangen waar deze niet gewenst zijn. Zo zou de draadloze techniek kunnen worden gebruikt om rivieren, snelwegen of natuurgebieden te overbruggen.

Alternatief

"Vooral in afgelegen gebieden vertegenwoordigt deze techniek een goedkoop en flexibel alternatief voor glasvezelnetwerken, waarvan de verlenging uit economisch standpunt vaak niet kan worden gerechtvaardigd", aldus professor Ingmar Kallfass, die het onderzoek coördineerde.

De topsnelheid werd gehaald over een afstand van 20 meter. Eerder wisten de onderzoekers een verbinding van 40 Gbps tot stand te brengen over een afstand van een kilometer.

De Japanse provider NTT Docomo zei eerder al te werken aan '5G'. De nieuwe techniek, die 4G moet opvolgen, zou een snelheid van 1 Gbps moeten halen en in 2020 beschikbaar komen in Japan.