De Amerikaanse inlichtingendienst NSA verzamelt wereldwijd contactgegevens van miljoenen e-mailaccounts.

Dat meldt de Washington Post maandagnacht op basis van materiaal verzameld door klokkenluider Edward Snowden.

Ook vriendenlijsten van chatdiensten zouden op grote schaal worden verzameld. Ook van Amerikanen worden gegevens verzameld, ook al moet de inlichtingendienst zich eigenlijk richten op buitenlandse doelwitten. 

Per dag worden er zo'n 444.743 keer mailgegevens van Yahoo, 105.068 van Hotmail, 82.857 van Facebook, 33.697 van Gmail en 22.881 van andere providers verzameld. Het zou gaan om ruim 250 miljoen contactenlijsten per jaar.

Door contactlijsten te verzamelen zou de NSA een gedetailleerd overzicht kunnen maken van het sociale leven van een verdachte. Onduidelijk is of zulke analyse ook legaal is.

Terroristen

Een woordvoerder van de toezichthoudende Director of National Intelligence zegt dat de NSA alleen gefocust is op terroristen, mensenhandelaren en drugssmokkelaars. "We zijn niet geïnteresseerd in informatie van gewone Amerikanen", aldus de woordvoerder tegen de krant.

Het inwinnen van de informatie wordt mogelijk gemaakt door geheime overeenkomsten met buitenlandse telecombedrijven en inlichtingendiensten van bevriende staten, die internetverkeer kunnen onderscheppen. Volgens medewerkers van de inlichtingendiensten zouden dergelijke praktijken op Amerikaans grondgebied illegaal zijn.

Een bron binnen de Amerikaanse overheid zegt dat de massale onderscheppingsmethode ervoor zorgt dat het onmogelijk is om onderscheid te maken tussen Amerikanen en niet-Amerikanen. Als informatie door buitenlandse servers loopt "is de aanname dat je geen Amerikaan bent", aldus de bron.

Hooiberg

NSA-directeur generaal Keith B. Alexander verdedigt dat het onderscheppen van enorme hoeveelheden data geoorloofd is in de strijd tegen terreur. ''Je hebt eerst een hooiberg nodig voordat je de speld erin kunt aantreffen.''

Woordvoerders van Google, Facebook en Microsoft zeggen niets te weten van het programma van de NSA. Mogelijk worden zo veel meer gegevens van Yahoo verzameld omdat verbindingen met die dienst niet standaard zijn versleuteld.

Een woordvoerder zegt tegen de Washington Post dat dit vanaf januari wel standaard het geval zal zijn.

Alles over online spionage door de NSA