Augmented reality-bril projecteert holografische beelden

Twee oud Valve-medewerkers hebben een Kickstarter-campagne gelanceerd voor hun augmented reality-bril, genaamd CastAR. De bril kan holografische beelden creëren.

De CastAR is een augmented reality-bril, die beelden projecteert op een doek. Voor de drager ziet het er dan uit of er 3d-beelden of hologrammen worden geprojecteerd, terwijl de rest van de omgeving er normaal uitziet.

Het doek is van vergelijkbaar materiaal gemaakt als verkeersborden, dat bijna al het licht weerkaatst dat er op valt. Bovenop de bril zitten twee kleine projectors, die elk een beeld projecteren die marginaal verschillen in perspectief. Voor de drager ziet het er dan uit alsof er een 3d-object of hologram aanwezig is.

Een kleine camera helpt met het bijhouden van de positie van de drager, opdat de beelden correct geprojecteerd kunnen worden. In theorie is het mogelijk om een hele kamer te bekleden met het speciale materiaal om op die manier een 'holodeck' te creëren.

De makers voorzien vooral in het spelen van bordspellen, maar dan in 3d. Er kunnen dan ook bestaande spelstukken gebruikt worden, die voorzien worden van een rfid-chip. Op die manier kan de software de spelstukken van extra informatie voorzien, door naast een spelfiguur een 'healthbar" te projecteren. 

Het project voorziet ook in een soort joystick, die gebruikt kan worden om de hologrammen te beïnvloeden. Zo kunnen bijvoorbeeld blokken omgegooid worden door er met de 'Magic Wand' tegenaan te tikken. Daarnaast zijn er nog twee opzetstukken voor de bril, zodat augmented reality ook werkt zonder het speciale doek, of om de bril om te toveren in een virtual reality-bril.

De CastAR werd ontwikkeld door twee ex-medewerkers van Valve, Jeri Ellsworth en Rick Johnson. Ze willen met de Kickstarter-campagne 400.000 dollar ophalen. Het duo lijkt hard op weg om dat doel te halen, aangezien ze in enkele uren al ruim 90.000 dollar toegezegd kregen.

Tip de redactie