Netflix voert in de Verenigde Staten gesprekken met kabelbedrijven om een app van de streaming tv-dienst op settopboxen te installeren. Ook in Nederland is daar interesse in.

The Wall Street Journal schrijft maandag op basis van anonieme bronnen dat er in de VS gesprekken worden gevoerd.

Netflix is een online dienst met series en films die via een internetverbinding gestreamd worden op diverse apparaten. Kabelbedrijven en aanbieders zien Netflix vaak als een concurrent voor het normale tv-kijken. 

Nu lijken er echter gesprekken te worden gevoerd om een app van Netflix op nieuwe settopboxen te installeren. Settopboxen zijn de kastjes die bijvoorbeeld KPN, UPC en Ziggo in Nederland leveren om zo het tv-abonnement beschikbaar te maken.

Door Netflix als app op deze kastjes te installeren kunnen alle klanten over de streaming dienst beschikken terwijl daar nu nog een smart-tv of bijvoorbeeld Apple TV voor nodig is. Netflix kan ook via een laptop, tablet of smartphone worden bekeken.

Volgens the Wall Street Journal zijn er nog geen overeenkomsten gesloten en zijn diverse partijen zelfs al afgehaakt. Een obstakel in de gesprekken is dat Netflix ook kan gaan concurreren met het on-demand-aanbod van de kabelbedrijven zelf.

Nederland

In Nederland is het bijvoorbeeld zo dat KPN, Ziggo en UPC zelf series en films aanbieden buiten het normale tv-abonnement om. Een woordvoerder van Ziggo laat aan NUtech weten dat er ook in Nederland gesprekken worden gevoerd met Netflix over diverse onderwerpen. Deze gesprekken zouden "nog niet concreet" zijn. Ziggo stelt wel dat als het aanbieden van een Netflix-app commercieel aantrekkelijk is, het bedrijf het zal overwegen.

Netflix is in Nederland sinds september verkrijgbaar. 

Lees meer over de plannen van Netflix in Nederland

Vier dingen die je moet weten over Netflix