Dinsdag 9 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
NSA

'Geen aanwijzingen voor NSA-hack Nederlandse telecomaanbieders'

Er zouden geen aanwijzingen zijn dat Nederlandse telecomaanbieders door Amerikaanse inlichtingendienst NSA gehackt zijn.
Door NU.nl/Floris Poort

Dat schrijven de ministers van Binnenlandse Zaken, Economische Zaken en Veiligheid en Justitie in reactie op kamervragen van D66-kamerleden Schouw en Verhoeven.

De kamerleden stellen hun vragen naar aanleiding van berichtgeving over NSA-afluisterpraktijken in België. Half september meldde De Standaard dat de NSA verdacht wordt van het hacken van telecombedrijf Belgacom, een Belgisch staatsbedrijf.

"Er zijn geen aanwijzingen voor een vergelijkbare inbreuk op de infrastructuur van Nederlandse aanbieders van telecommunicatiediensten", schrijven de ministers. "De AIVD doet onderzoek naar aanleiding van de berichten. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Nederland een direct doelwit is van de aanval."

Expertgroep

Of de Nederlandse regering heeft meegewerkt aan (data)verzoeken van de NSA wordt uit de antwoorden van de ministers niet duidelijk. "Het is de regering niet bekend of buitenlandse mogendheden Nederlandse aanbieders van telecommunicatie hebben benaderd. Over contacten tussen de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten en buitenlandse diensten worden in het openbaar geen mededelingen gedaan."

Wel melden de ministers dat een EU-VS expertgroep zich "over de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en van elektronische gegevens van burgers" buigt, nadat het bestaan van afluisterprogramma PRISM bekend werd. Het eindrapport van die groep wordt eind dit jaar verwacht.


Lees meer over:

NSA

Aanbevolen artikelen