Dick Costolo, de huidige CEO van Twitter, werd in 2010 bij het sociale netwerk de laan uit gestuurd, toen nog in zijn functie als COO.

Dat valt te lezen in het boek Hatching Twitter: A True Story of Money, Power, Friendship, and Betrayal van New York Times-verslaggever Nick Bilton.

In 2010 was Twitter-oprichter Evan Williams nog CEO van het bedrijf, mede-oprichter Jack Dorsey was voorzitter. De twee zouden in hevige discussie zijn geweest met het bestuur van het bedrijf.

Om hen tijdens de kwestie te adviseren hadden de twee Bill Campbell in de arm genomen, een bekend adviseur in Silicon Valley en bestuurslid bij Apple.

Staande voet

Tijdens een vergadering in september 2010 liepen de gemoederen volgens het boek hoog op, tot Campbell besloot Costolo te ontslaan. De adviseur herinnerde het bestuur van Twitter eraan dat het bedrijf nog maar een startup was, en ging vervolgens naar Costolo toe om hem op staande voet te ontslaan.

Costolo zou nog gevraagd hebben of Campbell een grapje maakte, de adviseur zei Costolo alleen nog contact op te nemen met de advocaten van Twitter voor zijn ontslag.

Het bestuur van Twitter draaide de beslissing echter snel terug. Costolo werd niet alleen terug aangenomen, begin oktober nam hij ook de functie van CEO van Evan Williams over. Sindsdien leidt Costolo het bedrijf, dat deze of volgende maand zijn beursgang wil maken. Twitter wil niet op de verhalen in het boek reageren.

Bekijk de beursgang van Twitter in cijfers

Lees ook hoe Twitter-oprichter en voormalig CEO Dorsey bijna overstapte naar Facebook