Donderdag 11 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Google Glass

Google Glass moet Parkinsonpatiënten helpen met lopen

De Universiteit Twente gaat een app ontwikkelen voor Google Glass, om parkinsonpatiënten te helpen hun loopbewegingen te verbeteren.
Door NU.nl/Marc Rademaker

Onderzoekers van het MIRA-instituut, onderdeel van de Universiteit Twente, ontvingen 94.000 euro aan subsidie van Nutsohra. De subsidie moet ingezet worden voor de ontwikkeling van een app voor Parkinsonpatiënten.

De app moet mensen met Parkinson gaan helpen om beter te kunnen lopen. Door hun ziekte maken ze vaak een schuifelende beweging, maar met behulp van geluiden of beelden, of een combinatie ervan, zouden ze hun loopbeweging kunnen verbeteren.

Google Glass zou bij uitstek geschikt zijn, omdat het zowel audio- als visuele aanwijzingen kan geven aan de drager. Het insitituut denkt daarbij aan bewegende strepen of vormen, of muziek met wisselende tempo's. Per patiënt zal onderzocht worden wat het beste werkt.

Het Nijmeegse RadboudUMC experimenteert ook al met het gebruik van Google Glass, maar daar zijn het de chirurgen die hun voordeel doen met Google Glass. Daarnaast werkt ook Philips aan een medische app voor de bril van Google.

Aanbevolen artikelen