D66 wil dat de Nederlandse overheid op zoek gaat naar ongebruikte frequentieruimte om bedrijven te laten experimenteren met nieuwe innovaties.

Kees Verhoeven, Kamerlid voor D66, zal minister Kamp (Economische Zaken) donderdagavond tijdens het ICT-debat vragen deze ruimtes te gaan benutten.

De ongebruikte frequenties, ook wel white spaces genoemd, worden dus niet ingezet voor bijvoorbeeld radioverkeer of mobiel internet. Bedrijven zouden via de frequenties nieuwe technologieën kunnen testen, dat gebeurt bijvoorbeeld al in het Verenigd Koninkrijk.

Verhoeven wil dat Nederlandse bedrijven gestimuleerd worden te innoveren. Door de ongebruikte frequenties beschikbaar te maken zou er onderzoek kunnen worden gedaan naar handiger wifi-technologie, het snellere 5G of zelfrijdende auto's.

Deze auto's moeten communiceren met tal van systemen en met elkaar, zonder dat het signaal wordt verstoord. 5G is de opvolger van 4G en D66 hoopt de ontwikkeling van dit soort innovaties te versnellen, bovendien zou onderzoek naar andere frequenties de kwaliteit van wifi kunnen verbeteren.

Aanjagen

"Op dit moment biedt de nieuwe telecomwet al wat meer wettelijke basis voor experimenten. Innovaties kunnen getest worden op in principe alle frequenties. Het Agentschap Telecom beoordeelt de aanvragen, bepaalt de randvoorwaarden en monitort de uitvoering zodat bestaande gebruikers geen storing krijgen", aldus Verhoeven tegenover NUtech.

"Maar minister Kamp kan ervoor zorgen dat we meer kunnen doen. Hij zou het moeten aanjagen." Het Kamerlid wil dat de minister de vrije ruimte, die nu beperkt is, gaat vergroten en actief gaat zoeken naar andere restjes rondom de mobiele en radiofrequenties.

"Wat dat oplevert is niet van tevoren te voorspellen, maar zeker is dat het een boost geeft aan digitale innovatie. Het huidige ICT-beleid is namelijk echt onvoldoende als we als Nederland aan willen haken bij de innovatieve wereldtop."

Op welke termijn het plan van start kan gaan weet Verhoeven niet. Hij benadrukt dat het technisch gezien al kan. Het Agentschap Telecom en de eigenaren van de frequentieruimtes, die als buffers dienen, moeten alleen toestemming geven.

Hoe snel wordt 5G?

Lees meer over een betaalbare zelfrijdende auto uit Nederland