HP en Google hebben de eerste 11,6-inch Chromebook aangekondigd. De laptop kost in de Verenigde Staten 279,99 dollar.

Chromebooks draaien op Chrome OS, een besturingssysteem van Google dat volledig online functioneert. Het is niet mogelijk software op de laptop te installeren, alles gebeurt vanuit de browser Chrome.

Tot nu toe waren er vooral grotere Chromebooks verkrijgbaar, maar nu voegt HP daar de Chromebook 11 aan toe. Het apparaat is alleen nog aangekondigd voor de VS en zal daar deze week in de winkels liggen voor 279,99 dollar. Google laat aan NUtech weten dat over een Nederlandse lancering nog niets bekend is.

De nieuwe Chromebook beschikt over dezelfde lader als smartphones en tablets die via micro-usb werken. Verder zitten de speakers onder het toetsenbord verwerkt wat volgens Google voor betere geluidskwaliteit zorgt.

De laptop weegt 1,04 kilo en is 17,6 millimeter dik. Het scherm heeft een resolutie van 1366 x768 pixels en een ruime kijkhoek van 176 graden.

De Chromebook 11 is gemaakt van plastic, maar met een magnesium frame om de laptop extra stevig te maken. Verder zit er een Exynos 5250-processor van Samsung in en 2 GB werkgeheugen. Zoals gebruikelijk komt de Chromebook met divese Google-diensten en –apps waaronder 100 GB aan opslag in Google Drive. Die opslag is twee jaar gratis te gebruiken. 

Lees onze review van de HP Chromebook 14