130 Europese onderzoeksinstituten zijn gestart met the Human Brain Project waarbij wordt geprobeerd het menselijk brein in een supercomputer na te maken.

Het project kreeg vorig jaar 1 miljard euro subsidie van de Europese Unie en deze week is het onderzoek van start gegaan.

In totaal zal het project tien jaar in beslagnemen, maar in 2016 moeten de eerste tests al worden gedaan. The Human Brain Project wordt gezien als het meest geavanceerde neurowetenschappelijke project ter wereld.

Uiteindelijk moet het een computermodel van het menselijk brein opleveren met alle lagen die in onze hersenen zitten. Het enige verschil is dat het kunstmatige brein niet zal draaien op hersencellen, maar op siliciumchips in een supercomputer.

Door de samenwerking tussen 130 verschillende onderzoeksinstituten moet alle beschikbare neuro-kennis in één computermodel bij elkaar worden gebracht. Het idee is dat als het model natuurgetrouw is, het vanzelf gaat functioneren als een brein en dus niet volgens een voorgeprogrammeerd algoritme. Het kunstmatige brein zou dan dingen kunnen leren en zich kunnen aanpassen.

Het uiteindelijke doel is niet om een menselijke robot te maken, maar een model dat door de wetenschap kan worden gebruikt om tests op te doen. Zo zou over tien jaar op zeer gedetailleerd niveau het effect van medicijnen of andere wijzigingen in de hersenen moeten kunnen worden gemeten.

Moet de mensheid vrezen voor kunstmatige intelligentie?

Op welk niveau bevindt kunstmatige intelligentie zich nu?