Het Amerikaanse MIT heeft een modulaire robot ontworpen die zichzelf in elkaar kan zetten. Elke kubus is een robot opzich en kan zich aan andere kubussen hechten.

De onderzoeker Romanishin van het Massachusetts Institute of Technology heeft de M-Blocks ontworpen. Het idee werd al in 2011 bedacht, toen de onderzoeker nog aan de universiteit studeerde.

Het idee is dat twee of meer robots normaliter menselijke interventie nodig hebben om samen een enkele robot te vormen. De M-Blocks zijn daarentegen zo gemaakt dat ze zonder hulp aan elkaar vast kunnen koppelen.

De kubussen zijn daarvoor uitgerust met magneten en een vliegwiel. Op elk vlak zitten magneten, zodat de kubussen aan elkaar vas blijven zitten. Daarnaast zitten er in elke rand twee cylindrische magneten, die kunnen draaien.

Als een kubus dan over de ander heen beweegt, blijven ze vastzitten omdat de magneten met elkaar meedraaien. Door de magneten kan een M-Block zich ook voortbewegen terwijl deze aan een metalen plafond hangt.

Om voort te kunnen bewegen zijn de M-Blocks uitgerust met vliegwielen. Deze kunnen 20.000 keer per minuut ronddraaien en door het vliegwiel op een bepaald punt af te remmen, wordt de kubus instabiel en beweegt hij een bepaalde kant op.

In nieuwe uitvoeringen van de M-Blocks kunnen er mogelijk camera's of lampjes worden toegevoegd. Het doel is om de kubussen te verkleinen tot op het punt dat ze elk willekeurig object kunnen vormen. Daarnaast hebben de onderzoekers een visie waarin duizenden M-Blocks een brug repareren of een noodhospitaal vormen.

Vooralsnog werken de onderzoekers echter aan een project waarin 100 M-Blocks samenwerken met elkaar.