De FBI heeft de ondergrondse marktplaats Silk Road opgerold en het forum gesloten. Op de ondergrondse site waren onder andere valse legitimatiebewijzen, drugs en wapens te koop.

Silk Road, een forum waarop veel zaken werden verhandeld die in de Verenigde Staten niet zijn toegestaan, was bijna niet te stoppen omdat het draaide op het versleutelde netwerk Tor.

Betalingen liepen via alternatieve geldvormen als Bitcoin. Omdat de website daar verborgen was, lukte het de FBI niet om te achterhalen waar de server stond.

Silk Road-eigenaar Ross Ulbricht kondigde zijn eigen forum aan op een forum voor Bitcoin-gebruikers met de naam 'altoid'. Die naam gebruikte hij vervolgens acht maanden later om ontwikkelaars voor zijn site te zoeken.

In dat bericht stond zijn e-mailadres met volledige naam als contactpersoon. Uiteindelijk wist de FBI via verschillende vorderingen te achterhalen waar Ulbricht vermoedelijk verbleef.

Aangehouden

Ondertussen onderschepte de Amerikaanse douane een postpakket met negen valse legitmatiebewijzen met foto's van Ulbricht. Uiteindelijk werd hij in San Francisco aangehouden. Hij wordt verdacht van samenzwering om de verkoop van drugs, hacken en geld witwassen.

Volgens de Washington Post zou Ulbricht ook hebben geprobeerd een huurmoordenaar in te schakelen om een oud-medewerker te vermoorden. Die 'huurmoordenaar' was echter een undercover politieagent.

Hij stuurde Ulbricht foto's waarin hij zijn doelwit zogenaamd martelde, en vertelde de baas van Silk Road dat de oud-medewerker daarbij om het leven was gekomen. Ulbricht zou 80.000 dollar hebben betaald voor de nepmoord.

Logo

Later zou Ulbricht nog eens 150.000 dollar hebben betaald om een andere huurmoordenaar in te schakelen, maar er is geen bewijs dat er ook daadwerkelijk een moord heeft plaatsgevonden, stellen de Amerikaanse autoriteiten in een aanklacht.

Op de verborgen site op Tor van Silk Road is nu een logo van de FBI te zien. Silk Road was een doorn in het oog van veel politici omdat het niet lukte om de website op te rollen. Zelfs de Amerikaanse politiek wilde het netwerk Tor vanwege de ondergrondse marktplaats aan gaan pakken.

Op Silk Road werd betaalt met de virtuele valuta Bitcoin. Nadat bekend werd dat de site was opgerold daalde de waarde van een Bitcoin van zo'n 102 euro naar ongeveer 79 euro. Donderdagochtend heeft de koers zich deels hersteld en is een Bitcoin ruim 94 euro waard.

Bitcoin: alles over de wispelturige digitale valuta