Aanbieders van e-books mogen in Nederland klanteninformatie doorspelen aan stichting Brein in het geval van bijvoorbeeld piraterij. Er moet wel vooraf toestemming gegeven zijn door de persoon. 

Dat schrijft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) in een brief aan de Kamer.

De minister schrijft dat ondernemingen mogen afspreken bepaalde persoonsgegevens te delen met derden. Er moet wel voldaan worden aan de Wet bescherming persoonsgegevens. 

Praktisch gezien moet daarbij worden gedacht aan de "ondubbelzinnige toestemming van de persoon van wie de gegevens worden verwerkt", aldus de minister.

Doorspelen

Met de brief reageert de minister op schriftelijke vragen van de Partij van de Arbeid, die zich afvroeg of het doorspelen van informatie aan Brein wel toegestaan is.

In augustus werd bekend dat Nederlandse aanbieders van e-books klanteninformatie gaan doorspelen aan Stichting Brein, wanneer er bijvoorbeeld een e-book met een digitaal watermerk wordt verspreid door de gebruiker. 

Webwinkels die e-books aanbieden moeten een nieuw contract aangaan met de digitale distributeur van e-books, Eboekhuis. Het nieuwe contract verplicht de aanbieders om klantinformatie aan Brein te overhandigen.