De iPhone 5C is een slimme truc van Apple. Het bedrijf brengt de iPhone 5 uit in een nieuw jasje. Onder de motorkap verandert er niets. Is het plastic toestel de 599 euro waard?

De iPhone in deze review is geleverd door Smartphone.nlBekijk foto's en de uitgebreide review op NUtech

De iPhone 5C is voor het eerst sinds de 3GS weer van plastic gemaakt.  Daardoor voelt de telefoon minder luxe en stevig aan. De volumeknoppen hebben een scherpere rand en maken een vrij hard geluid als je ze indrukt en de schakelaar voelt bovendien minder robuust aan.

Ook is de behuizing gevoeliger voor vingerafdrukken en zorgt het glimmende materiaal voor een goedkopere uitstraling. De iPhone 5C is 18 procent dikker dan de iPhone 5. Hij 9 in plaats van 7,6 millimeter dik. Door de afgeronde achterkant ligt hij wel fijn in de hand, maar het materiaal is iets gladder.

Uniek aan de iPhone 5C is dat Apple hem in vijf kleuren beschikbaar maakt. Het gaat om wit, geel, groen, blauw en roze.

Prijs

Ondanks de plastic behuizing en specificaties van een jaar oud heeft de 5C met 599 euro een fors prijskaartje. De iPhone 5S kost 699 euro en doorgaans verlaagt Apple de prijs van het oudere model bij de komst van een nieuwe iPhone met honderd euro.

Dan had de iPhone 5 nu dus 599 euro gekost. Dat model is nog steeds een prima telefoon en volstaat met de aluminium behuizing prima. De iPhone 5 is nu echter uit de handel gehaald. Het enige belangrijke voordeel van de 5C in vergelijking met de iPhone 5 is dat alle 4G-netwerken in Nederland worden ondersteund.

Specificaties

De iPhone 5C heeft verder dezelfde camera, hetzelfde scherm en dezelfde processor als de iPhone 5. De camera en het scherm presteren nog goed en behoren tot de besten van dit moment. De camera maakt heldere foto's met goede kleuren en het scherm is helder en heeft een uitmuntende witweergave. 

De 5C draait bovendien soepel op de A6-chip hoewel de nieuwe processors al een stuk sneller zijn en dus beter voorbereid zijn op toekomstige zware apps. iOS 7 brengt tot slot een hoop vernieuwing, maar die update is ook voor oudere iPhones beschikbaar.

Conclusie

De 5C voelt als een manier om een nieuwe smartphone te lanceren die eigenlijk niet nieuw is, maar die wel meer aandacht zal krijgen en misschien tot betere verkoopcijfers leidt dan die het 100 euro goedkopere model zou opleveren. 

Zeker met de abonnementsstructuur in Nederland - waarbij prijsverschillen minder merkbaar zijn - is de iets duurdere 5S een stuk aantrekkelijker. Deze telefoon heeft een betere camera,  snellere chip, vingerafdrukscanner en vooral aluminium behuizing. Welke doelgroep Apple probeert aan te spreken met een slechts iets goedkopere plastic telefoon, is mij onduidelijk.

Hoewel de iPhone 5C een prima accuduur heeft, de schermkwaliteit prima is en ook de processor nu nog goed mee kan komen, verliest het toestel het 'iPhone-gevoel' door de plastic behuizing. De iPhone 5C is niet meer dan een goede telefoon die je naar mijn mening niet moet kopen.

Bekijk foto's en de uitgebreide review op NUtech

Het verschil tussen de iPhone 5S, 5C en 5