De eerste Android-apparaten met vingerafdrukscanners liggen binnen zes maanden in de winkels.

Dat stelt Michael Barret, voorzitter van FIDO Alliance. FIDO is een groep van 48 techbedrijven en richt zich op het doorvoeren van een technologische standaard voor biometrische sensoren.

Barret vertelt in een interview met USA Today dat de eerste Android-toestellen met vingerafdrukscanners volgens de FIDO-standaard begin 2014 verkrijgbaar zullen zijn.

"We willen met FIDO consumenten heel eenvoudig maar veilig toegang geven tot mobiele diensten", legt Barret uit. Door de komst van FIDO zou het wachtwoord uiteindelijk overbodig worden.

De standaard is niet alleen beschikbaar voor hardwarefabrikanten, maar ook voor online diensten die zo hun specifieke apps of programma's kunnen beveiligen. Een app voor bankieren krijgt dan toegang tot de vingerafdruk die lokaal is opgeslagen door de vingerafdrukscanner.

iPhone 5S

Apple heeft in de iPhone 5S al een vingerafdrukscanner (Touch ID) verwerkt, maar maakt geen gebruik van FIOD. Volgens Barret zou Apple de technologie eenvoudig kunnen gebruiken: "Ik denk dat Apple op termijn FIDO gaat gebruiken, maar dat zal waarschijnlijk nog jaren duren."

Op gelekte foto's van de HTC One Max is ook een vingerafdrukscanner te zien. Of deze wel met FIOD gaat werken, is niet bekend.

Lees onze review van de iPhone 5S