Door een fout in iOS 7.0.2 is het mogelijk om te bellen met vergrendelde iPhones. iOS 7.0.2 werd juist uitgebracht om lekken in het besturingssysteem te dichten.

Het nieuwe lek werd gevonden door Dany Lisiansky, die tekst en uitleg geeft in een video

Om te kunnen bellen met een vergrendeld toestel, moet er eerst een notificatie tevoorschijn komen. Dit kan geforceerd worden door te sms-en naar een toestel, of door bijvoorbeeld de simkaart eruit te halen.

Als er een notificatie tevoorschijn komt, moet er tegelijkertijd over de notificatie en het camera-icoontje geveegd worden. Na nog een aantal handelingen kan er uiteindelijk naar elk willekeurig nummer gebeld worden. 

Behalve bellen claimt Dany Lisiansky dat het in iOS 7.0.2 ook mogelijk is om foto's, emails en tekstberichten te lezen zonder authenticatie. Dit kan gedaan worden door een bug in Siri te gebruiken, maar nadere uitleg wordt niet gegeven.

In iOS 7 kon een vergrendelde iPhone ook al gebruikt worden zonder een wachtwoord in te voeren, door een bug in het vernieuwde control center. De recent uitgebrachte update naar iOS 7.0.2 heeft dit lek verholpen, maar er is dus reeds een nieuwe manier gevonden om het wachtwoord te omzeilen.

Vijf dingen die je moet weten over iOS 7

Lees onze hands-on met iOS 7