Apple heeft een rechtszaak verloren tegen de patenttrol Lodsys. Lodsys claimt dat iOS-ontwikkelaars inbreuk maken op hun in-app aankoop-patenten.

Dat meldt The Guardian.

Apple spande de rechtszaak aan tegen Lodsys, omdat het bedrijf iOS-ontwikkelaars aanklaagt die apps maken waarin in-app aankopen gedaan kunnen worden. 

Lodsys biedt de ontwikkelaars vervolgens aan om te schikken in ruil voor 0,575 procent van de omzet van de desbetreffende app. Ontwikkelaars stemmen hiermee in omdat de rechtszaak voor laten komen mogelijk veel duurder is.

Apple probeerde het op te nemen voor de vele ontwikkelaars en klaagde Lodsys aan. Zo stelt Apple dat het reeds een licentie heeft op de patenten in kwestie en dat iOS-ontwikkelaars gebruik kunnen maken van die licentie.

De rechter in Texas gaf Lodsys echter toestemming om te schikken met de iOS-ontwikkelaars en verwierp daarbij Apple's bezwaren.

Eerder deze maand verloor Apple in Duitsland ook al een rechtszaak omtrent het 'bounce back'-patent. Steve Jobs toonde het 'bounce back'-effect tijdens de presentatie van de iPhone, voordat het patent werd aangevraagd. De patent-aanvraag is daardoor volgens de Europese wetgeving ongeldig.