Het voorstel van Europarlementariërs om een Europese cloud op te richten is "totaal onnodig", vindt CTO Werner Vogels van Amazon.

"Wij hebben de afgelopen jaren al getoond dat we de gegevens van onze Europese klanten veilig kunnen houden", zegt hij in een interview met NUtech.

Amazon Web Services (AWS) is een van de grootste clouddiensten ter wereld, met een geschatte omzet van 2 miljard dollar per jaar. AWS wordt onder meer gebruikt door streamingdienst Netflix, sociaal netwerk Foursquare en de Nasdaq-beurs.

Groenlinks-Europarlementariër Judith Sargentini pleitte onlangs voor een Europese cloud, waar Amerikaanse inlichtingendiensten geen inzicht in zouden kunnen krijgen. "Het Europarlement wil duidelijke grenzen stellen aan de datagraaierij."

Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) sprak haar steun uit voor het voorstel.

Versleutelen

Hoewel Vogels zegt dat Amazon geen onderdeel is van PRISM, het spionageprogramma van de NSA, moet zijn bedrijf zich wel aan Amerikaanse wetten houden. Met een gerechtelijk bevel kan dus informatie van klanten worden opgevraagd.

Daarom zouden bedrijven hun gevoelige data altijd moeten versleutelen, vindt Vogels. "Als je je gevoelige zakendata en persoonsgegevens versleutelt, heeft de klant de leiding. Hij is degene met de sleutels", zegt hij. "Voor Amazon is het alleen een zak bits."

Vogels is zelf bestuurslid bij de European Cloud Partnership, dat de Europese Commissie adviseert over de cloud. Volgens hem zal het nog lang duren voordat plannen voor een Europese cloud daadwerkelijk zullen worden uitgevoerd.

Webwinkel

De CTO wilde niet zeggen of de webwinkel van Amazon ook een Nederlandse variant zal krijgen. "Amazon kijkt altijd naar internationale uitbreiding, maar we hebben daar op het moment niets over te zeggen."

Amazon Web Services heeft in Rijswijk al een ontwikkelingscentrum, waar nieuwe functies voor de dienst worden gebouwd. "We hebben besloten dat er geweldig talent is in Nederland dat we wilden aannemen."

Werner Vogels sprak met NUtech over AWS, beveiliging en Nederlandse startups. Lees hier het hele interview.