Italiaanse onderzoekers willen smartphones gaan inzetten om nauwkeuriger aardbevingen te meten en meer data te verzamelen.

Dat schrijven de onderzoekers van het Instituto Nazionale di Geasifica e Vulcanologia in Italië.

De accelerometer in smartphones kan nu al een aardbeving zwaarder dan 5,0 op de Schaal van Richter meten. In de toekomst moeten nieuwe versnellingsmeters zorgen dat ook lichtere aardbevingen accuraat worden opgemerkt.

De onderzoekers testten de meter in een iPhone en vergeleken die met de aardbevingsmeter Episensor ES-T van Kinemetrics. Alle moderne smartphones en bijvoorbeeld laptops beschikken echter over zo'n accelerometer. 

Locatie

Het voordeel van aardbevingen meten via smartphones is dat er veel meer meetapparaten zullen zijn. Daardoor komt meer informatie van verschillende punten binnen en kunnen aardbevingen heel lokaal worden gemeten. Door het gps-signaal is bekend waar de telefoons zich bevinden.

De onderzoekers hopen dat hulpdiensten in de toekomst de data kunnen gebruiken om hulpmiddelen beter in te kunnen zetten. Zij zouden aan de hand van de precieze data beter kunnen inschatten waar de schade het grootst is. 

Amerikaanse onderzoekers bouwden al een app die in ontwikkelingslanden gebruikt kan worden om aardbevingen te meten en er voor te waarschuwen. De Amerikaanse meteorologische dienst NOAA zet bovendien supercomputers in om betere voorspellingen te doen over orkanen.