
Review: iPhone 5S kijkt vooruit
De iPhone 5S in deze review is aan ons ter beschikking gesteld door iPhoned.nl. Bekijk foto's en de uitgebreide review op NUtech
Het uiterlijk van de iPhone 5S is precies gelijk gebleven aan dat van de iPhone 5. Herkenbaar, maar dus ook geen groter scherm of compleet nieuw gevoel. De behuizing van aluminium blijft wel stevig en de telefoon licht.
Ook het scherm is precies hetzelfde als dat in de voorganger van de 5S. Apple kiest niet voor een groter scherm. Een overstap van een 4,5 inch Android-telefoon is dan ook flink wennen. De resolutie is gelijk gebleven op 1136 x 640 pixels, maar volstaat qua scherpte vanwege het beperkte schermformaat.
Het iPhone 5-scherm blijkt in de praktijk nog uitstekend. De kleurweergave, helderheid en witweergave zijn uitstekend en doen niet onder voor de concurrentie.
De camera is wel gewijzigd. Nog steeds een acht megapixel-model, maar met een grotere sensor en nieuwe flitser. Dat levert vooral in het donker merkbaar betere foto's op, met en zonder flits. Bij slecht licht worden kleuren natuurgetrouwer getoond en met flits zijn foto's minder overbelicht dan bij veel concurrenten en bij de iPhone 5.
Snelheid
Ook heeft Apple een nieuwe processor in de 5S gestopt. Het is de eerste met een 64-bit-architectuur zoals een pc-chip. Dat levert meer rekenkracht. Helaas is dat nu alleen nog te merken bij grafisch zware games. iOS werkt er niet sneller door dan op een iPhone 5 en andere apps zijn (nog) niet aangepast om van de chip te profiteren.
De M7-coprocessor is ook nieuw. Deze chip volgt de bewegingen en moet onder meer zorgen voor meer accuduur. Ligt de telefoon lang stil dan is de gebruiker wellicht aan het slapen en kan de iPhone minder vaak e-mail binnenhalen. Zit de gebruiker in de auto of trein, dan wordt niet constant naar nieuwe wifi-netwerken gezocht. Ook bij deze chip geldt dat app-ontwikkelaars helaas nog geen gebruikmaken van de M7-processor. In de toekomst kan de chip bijvoorbeeld van pas komen bij fitness-apps die beweging moeten meten.
Vingerafdrukscanner
De vingerafdrukscanner Touch ID is helemaal nieuw. Het is nu mogelijk de telefoon te ontgrendelen door een vinger op de thuisknop te houden. Ook kan de bevestiging van een app-aankoop worden gedaan. Een handige en leuke toevoeging die net iets eenvoudiger is dan het invoeren van een code of wachtwoord. Ook hierbij geldt weer: het zou mooi zijn als andere apps ook Touch ID gaan ondersteunen zodat bijvoorbeeld e-mail extra beveiligd is.
Ondanks de M7-chip gaat de 5S er qua accuduur niet merkbaar op vooruit in vergelijking met de 5. Dat is overigens niet per se slecht nieuws. Met veel mailen, Facebooken, Twitteren en af en toe een foto maken en bellen, houdt de 5S het zo'n tien uur uit. Gebruik je de telefoon iets minder, redt hij het gerust tot ver in de avond en dat is boven gemiddeld.
Een belangrijk onderdeel van de 5S is iOS 7. Het nieuwe besturingssysteem biedt betere multitaskmogelijkheden, een vernieuwd berichtencentrum en maakt het mogelijk handige instellingen direct door een veeg over het scherm op te roepen. Deze nieuwe functies en het veranderde ontwerp zijn echter ook beschikbaar voor oudere iPhones en dus geen onderscheidend punt van de 5S.
Conclusie
Apple doet met de iPhone 5S wat ook met de 5 is gelukt. Het zet een telefoon neer die met een snellere chip, nieuwe coprocessor, uitstekende camera en de vingerafdrukscanner klaar is voor de toekomst. Helaas is het scherm nog steeds 4 inch en blijft het ontwerp exact gelijk. De 5S laat zien hoe goed de iPhone 5 een jaar geleden was en nog steeds is. Eigenaren van de iPhone 5 hoeven dus niet direct naar de winkels te rennen, maar de iPhone 5S is een uitstekende telefoon die kan strijden met de concurrentie en voorlopig nog wel even mee kan.