Apple zal bij de productie van de processor voor de volgende iPhone veel minder afhankelijk zijn van Samsung.

Dat meldt de Zuid-Koreaanse krant Hankyong zondag.

Samsung en Apple zijn rivalen, maar Samsung produceert al jaren de iPhone-chips voor Apple. Er gaan al langer geruchten dat Apple minder afhankelijk wil worden van zijn concurrent.

Die afhankelijkheid lijkt nu sneller te worden afgebouwd dan verwacht. Eerder tekende Apple een contract met fabrikant Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC). De fabrikant zou in 2014 voor het eerst chips gaan produceren, maar de verwachting was dat dit op kleine schaal zou zijn.

A8-chip

Bij de productie van de A8-chip in de volgende iPhone, die waarschijnlijk pas eind volgend jaar uitkomt, neemt Samsung echter nog maar 30 tot 40 procent van de productie voor zijn rekening, zo melden anonieme bronnen. De rest gaat naar TSMC.

Apple is vooral sinds de juridische patentstrijd met Samsung op zoek naar andere processorfabrikanten.

Hoewel de iPhone 5S en 5C nog niet eens in de Nederlandse winkels liggen, worden contracten al ver van te voren gesloten. Bovendien werkt Apple logischerwijs ver vooruit. De afgelopen jaren bracht het bedrijf iPhones in het najaar uit.

Nederlandse makelij

De A7-chip in de iPhone 5S is nog door Samsung geproduceerd. De processor heeft een 64-bit-architectuur zoals een pc-chip. De coprocessor M7 is overigens van Nederlandse makelij.

Lees onze hands-on met de iPhone 5S