
'NSA maakte geheim sociaal netwerk van Amerikanen'
Op basis van metadata uit telefoongesprekken en e-mailberichten kan de NSA met zijn uitgebreide database de persoonlijke informatie, connecties, locatie en soms ook reisgenoten van Amerikaanse burgers in kaart brengen. Dat schrijft The New York Times op basis van informatie van klokkenluider Edward Snowden.
De NSA mag eigenlijk geen informatie over Amerikaanse burgers verzamelen zonder toestemming van een rechter. In een document in handen van The New York Times zou de NSA stellen als sinds november 2010 een dergelijk netwerk bij te houden.
Hooggerechtshof
De beslissing in gegevens van Amerikaanse burgers bij te houden is in het geheim genomen, zonder medeweten van rechters en zonder publiek debat. De regelwijziging werd doorgevoerd om connecties tussen buitenlandse doelwitten en Amerikaans burgers te kunnen leggen en monitoren.
De NSA baseerde zich bij de wijziging op een uitspraak van het Amerikaans Hooggerechtshof uit 1979, waarin gesteld wordt dat Amerikanen niet op privacy kunnen rekenen wanneer het door hen gedraaide telefoonnummers betreft.
Mainway
De NSA zou naast de metadata uit telefoongesprekken en e-mailverkeer ook informatie hebben gebruikt uit Facebook-profielen, bankcodes, verzekeringsinformatie, vliegtuigmanifesten, kiezersregistratie, gps-locatie, gegevens over huiseigendom en belastinginformatie.
Voor de verwerking van telefoongegevens zou de NSA zijn Mainway-database gebruiken. De NSA zou geheime budgetten gebruikt hebben om het geheime netwerk uit te breiden. Momenteel zou het systeem in staat zijn dagelijks 20 miljard nieuwe stukken informatie binnen te halen. NSA-analisten zouden vervolgens binnen 60 minuten over die informatie kunnen beschikken.