Voor het eerst zouden er in een kwartaal meer Android-tablets dan iPads zijn verkocht. Apple maakt nog wel de meeste omzet in de markt voor tablets.

Dat concludeert onderzoeksbureau ABI Research. In het tweede kwartaal van 2013 was het aantal verkochte Android-tablets volgens ABI groter dan het aantal verkochte iPads. Dat is voor het eerst.

Apple verscheepte volgens ABI in het tweede kwartaal 17 procent minder iPads dan in het eerste kwartaal van dit jaar. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2012 groeide het aantal verscheepte iPads met 23 procent voor Apple.

Voor het eerst is de iPad mini de meest verkochte versie van de twee formaten tablets die Apple aanbiedt. Van het totaal aantal verkochte iPads was 60 procent een iPad mini, de overige 40 procent was de 9,7 inch grote iPad.

Omzet

In het afgelopen kwartaal was de totale omzet in de tabletmarkt 12,7 miljard dollar (9,4 miljard euro). Apple zou met de iPad een omzet van 6,3 miljard dollar (4,6 miljard euro) hebben gedraaid. Het is voor het eerst dat Apple met zijn iPad maar de helft van de totale omzet in de markt voor tablets maakt.

ABI Research wijst er daarnaast op dat de gemiddelde prijs van een iPad snel het gemiddelde van de tabletmarkt bereikt. De iPad werd afgelopen jaar gemiddeld 17 procent goedkoper, terwijl de prijs van alle andere tablets op de markt met 17 procent toenam.

Het onderzoeksbureau denkt dat de daling in omzet van de iPad komt door het éénjaarlijkse vernieuwen van het aanbod. In tegenstelling tot veel concurrenten brengt Apple meestal maar één keer per jaar nieuwe tablets op de markt.

De nieuwe iPad en iPad Mini worden dit najaar verwacht. Bekijk een overzicht van wat we al over die iPads weten