De Franse data-privacywaakhond CNIL onderzoekt de mogelijkheden om Google te beboeten voor de wijze waarop het bedrijf gegevens van gebruikers na het zoeken bijhoudt en bewaart.

Google heeft sinds maart 2012 een nieuw privacybeleid, die stelt dat het bedrijf alle informatie van gebruikers van zijn diensten mag bewaren en met elkaar mag combineren. Wie één of meerdere Google-diesten gebruikt gaat akkoord met de voorwaarden.

Veel Europese landen, waaronder Nederland, Duitsland, Italië, Spanje, Groot-Brittannië en Frankrijk doen onderzoek naar de gevolgden en legaliteit van die voorwaarden.

Boete

Het Franse CNIL (Commission nationale de l'informatique et des libertés) maande Google al eerder de voorwaarden aan te passen. Nu bekijkt de privacywaakhond of het Google een boete op kan leggen.

Het CNIL zal een rapporteur aanstellen die een formele procedure za starten. Google zou voor het overtreden van France privacyregels een boete van maximaal 150.000 euro kunnen verwachten.

De privacywaakhond zou echter onderzoeken of het mogelijk is iedere Franse Google-gebruiker als apart geval van privacyinbreuk op te voeren, meldt The Wall Street Journal Op die manier zou de maximumboete vele malen groter kunnen uitvallen.

Ultimatum

CNIL leidde eerder het overkoepelende Europese onderzoek naar de nieuwe privacyregels van Google. Dat werd in 2012 afgerond, toen werd al besloten dat Google actie moest ondernemen.

Tot noch toe heeft Google echter nog niets veranderd, waarop Europese privacywaakhonden in juni een ultimatum van drie maanden stelden.

Lees meer over dit en drie andere onderzoeken naar Google