De Nederlandse opsporingsdiensten hebben 411 keer informatie opgevraagd bij Microsoft in de eerste zes maanden van 2013. Dat aantal ligt lager dan in 2012.

Microsoft heeft een rapport online gezet waarin per land uiteengezet wordt hoevaak er informatie wordt opgevraagd door overheden en hoe vaak er ook daadwerkelijk infromatie wordt toegekend. Het gaat dan om diensten van Microsoft zoals Hotmail, Xbox Live of Skype.

Nederlandse overheden klopten 411 keer bij Microsoft op de deur en vingen slechts een keer bot. Bij 321 verzoeken werd alleen informatie vrijgegeven die op moeten worden gegeven tijdens de registratie bij een dienst van Microsoft. Daar valt naam, geslacht, verblijfplaats en het destijds gebruikte ip-adres onder.

Inhoudelijke data gaf Microsoft niet vrij, zoals de inhoud van Skype-gesprekken of documenten die bijvoorbeeld gemaakt zijn met behulp van Microsoft's Office 365. De resterende 89 verzoeken leverden niets op, omdat er geen gebruiksgegevens gevonden konden worden door Microsoft.

Ten opzichte van 2012 is het aantal verzoeken vanuit Nederland afgenomen. Wereldwijd gezien nam het aantal dataverzoeken ook af, maar het gros komt nog steeds uit de VS. Landen als Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Turkije doen ook relatief veel aanvragen.