Nederlandse artsen gebruiken regelmatig Whatsapp om medische foto's naar elkaar te sturen. 

Dat schrijft Elsevier op basis van gesprekken met diverse medici uit verschillende ziekenhuizen en verschillende steden.

Whatsapp wordt bijvoorbeeld gebruikt om snel een foto van een wond te maken en zo een collega om een oordeel te vragen. De berichtendienst is in het verleden echter in opspraak geraakt vanwege privacyschending en de slechte beveiliging van verstuurde berichten.

Bovendien meldt Elsevier dat de foto's door de artsen niet direct worden gewist en soms automatisch bij clouddiensten worden opgeslagen waardoor ze op meerdere plekken te vinden zijn. De kans dat ze in de verkeerde handen vallen is daardoor groter.

Exacte cijfers over het Whatsapp-gebruik van artsen zijn er niet. De Inspectie voor de Gezondheidszorg laat aan het tijdschrift weten dat er nog geen richtlijnen opgesteld zullen worden. "Dit soort specifieke richtlijnen moeten uit de beroepsgroep zelf komen", aldus woordvoerder Silvie de Peijper.

Whatsapp staat in Nederland op ongeveer 80 procent van alle smartphones. Er zijn echter veel alternatieven voor de populaire applicatie.

De zes beste alternatieven voor Whatsapp