Om robots menselijker te maken moeten onderzoekers gebruikmaken van plastic spieren en kunstmatige pezen. Dat kan ze uiteindelijk ook intelligenter maken.

Dat vertelt Rolf Pfeifer, hoofdontwikkelaar van Roboy, aan Technology Review. Deze robot is ontwikkeld door de universiteit van Zurich.

Roboy is zo'n 1,22 meter hoog en kan niet lopen. Hij heeft de vorm van een mens en de onderzoekers hebben geprobeerd de spieren van het menselijk lichaam na te bouwen. De plastic spieren werken via elektromotoren samen met kunstmatige pezen.

Er is al een robot, Atlas, die qua fysieke verschijning niet menselijk is, maar wel erg menselijke bewegingen heeft. Deze robot maakt gebruik van zware gewrichten en motoren. Door het gebruik van kunstmatige pezen kunnen robots flexibeler worden, maar ook lichter en veiliger. Pfeifer is van plan het ontwerp van Roboy beschikbaar te maken voor anderen zodat een eigen versie van de robot met een 3d-printer gemaakt kan worden. 

Intelligentie

Volgens de onderzoekers kunnen dergelijke robots ook helpen bij onderzoek naar de theorie dat menselijke intelligentie grotendeels wordt bepaald door de vorm van het menselijk lichaam. Robots zouden in theorie dus intelligenter moeten worden, als ze menselijker bewegen.

Ondanks de kunstmatige pezen is het echter moeilijk om de complexe bewegingen precies te kopiëren. Dat komt onder meer omdat pezen doorgaans rekken en speling hebben. Daar moeten de robots op in kunnen spelen.

Pfeifer werkt met zijn team al aan de volgende generatie Roboy. Deze variant moet wel kunnen lopen door de bovenste helft lichter te maken en meer veren te gebruiken.

Atlas: de meest menselijke robot tot nu toe

Bekijk de vijf meest indrukwekkende robots