De Europese Unie wil zijn eis aan één universele oplader voor telefoons en tablets bij wet vastleggen. De vorige overeenkomst met fabrikanten eindigde in 2012.

De EU had tussen 2009 en 2012 een afspraak met fabrikanten van smartphones dat zij allemaal de micro-USB-aansluiting zouden gebruiken. De EU wilde daarmee het aantal opladers en daarmee verspilling terugdringen.

Die afspraak tussen de EU en smartphonemakers liep eind vorig jaar af en de fabrikanten gaven aan niets te zien in een verlenging.

Onder andere de specifieke eis die de EU aan het laadvermogen van de adapter stelt komt smartphonemakers slecht uit. Telefoons en tablets hebben veel grotere batterijen dan een aantal jaren terug. Die accu's zijn met meer vermogen sneller op te laden.

Wetsvoorstel

Het betreffende comité binnen de EU heeft nu unaniem voor een wetsvoorstel gestemd dat een universele adapter voor telefoons, tablets en andere consumentenelektronica met ingebouwde radio's verplicht.

Met hetzelfde wetsvoorstel wil de EU ook de regel schrappen die fabrikanten verplicht "sommige apparaatcategorieën voor verkoop bij de EU te registreren".

Met een unanieme goedkeuring door het comité voor consumentenbescherming is de volgende stap overleg met de Europese Raad. Wanneer dat gebeurt is nog niet duidelijk.