Techgiganten als Apple, Google, HP, Intel, Microsoft en Samsung vrezen dat een nieuw Europees patentsysteem positief uitpakt voor patenttrollen en kan zorgen voor misbruik van patenten.

Dat schrijven de bedrijven in een brandbrief (pdf) aan de Europese Unie, het Europees Parlement en de Europese Commissie.

Europa werkt al jaren aan een nieuw patentstelsel en de techbedrijven vrezen dat de nieuwe regels misbruik in de hand zullen werken. Zo zou het eenvoudig zijn bij onkundige rechtbanken snel een verkoopverbod af te dwingen waardoor de andere partij schade lijdt voor er goed gekeken is naar de geldigheid van het patent.

Ook vrezen de bedrijven dat de nieuwe regels het eenvoudig maken om niet alleen een verbod voor één land te krijgen, maar direct voor heel Europa. Het nieuwe patentsysteem zou bovendien positief zijn voor patenttrollen, bedrijven die als doel hebben geld te verdienen aan patenten.

De innovatie in Europa zal volgens de bedrijven lijden onder het nieuwe systeem: "Een merkbare stijging in de kosten van rechtszaken zal ervoor zorgen dat bedrijven wegtrekken uit Europa."

Aanpassingen

"Om het potentiële misbruik van de patentregels te beperken zouden rechtbanken richtlijnen en principes moeten krijgen zodat weloverwogen besluiten kunnen worden genomen bij het uitdelen van een verkoopverbod", aldus de techbedrijven. "PAE's (patentrollen, red.) zouden geen verboden mogen gebruiken alleen maar om het opeisen van buitensporige vergoedingen."

De bedrijven kondigen aan individueel nog met specifieke aanpassingen te komen aan het nieuwe patentssysteem. 

Het is opmerkelijk dat Apple, Samsung, Google en Microsoft de handen ineen slaan om in protest te komen tegen de nieuwe regels. De bedrijven liggen onderling al jaren overhoop vanwege patentmisbruik en hebben tal van rechtszaken tegen elkaar lopen.

Ook in de Verenigde Staten is opgeroepen tot de aanpak van patenttrollen.