Secondmarket heeft een belegginsfonds opgezet waardoor het voor beleggers eenvoudiger wordt te investeren in de digitale valuta Bitcoin. Het bedrijf hoopt Bitcoin algemeen geaccepteerd te maken en zorgen weg te nemen.

Dat schrijven diverse Amerikaanse media.

De Bitcoin Investment Trust is een zogeheten exchange traded fund (ETF) dat in het Nederlands ook wel een indextracker wordt genoemd. Een ETF maakt het mogelijk eenvoudig te beleggen in iets dat moeilijk is op te slaan of te verhandelen, zoals Bitcoin. ETF heeft ook veel betekend voor goud waar voor 2004 moeilijk in te investeren was.

Secondmarket hoopt hetzelfde te doen met Bitcoin en biedt mogelijkheden aan een selecte groep investeerders. Alleen zogeheten geaccrediteerde investeerders mogen investeren in Bitcoin Investment Trust. Zij mogen handelen in producten met een hoger risico vanwege hun reputatie en vermogen.

Het beleggingsfonds zal voor de investeerders beleggen in Bitcoin waardoor zij geld kunnen verdienen zonder zelf te handelen in Bitcoins. Liquiditeit kan worden verkregen door de regelmatige veilingen die Secondmarket zal houden.

Digitale munt

Bitcoin is een digitale valuta zonder de tussenkomst van een centrale bank of andere toezichthouders. Inmiddels is er zo'n 1,5 miljard dollar aan Bitcoins in omloop en worden ze steeds breder gebruikt om te betalen. Duitsland erkende de digitale munt onlangs als eerste land als betaalmiddel.

Er zijn echter ook tegenslagen. Zo is de koers verre van stabiel en proberen steeds meer overheden toch regels op te leggen aan Bitcoin om misbruik in de vorm van witwassen tegen te gaan. Juist dit imago wil Secondmarket tegengaan.

Wat zijn Bitcoins precies, hoe kom je eraan en wie zit er achter?