De Nederlandse onderzoeker Tim Zaman, promovendus aan de TU Delft, heeft twee schilderijen van Rembrandt en één werk van Van Gogh in 3d afgedrukt.

Zaman ontwikkelde zelf een 3d-scanner die hij gebruikte om in het Mauritshuis, Kröller-Müller Museum en Rijksmuseum meesterwerken in te scannen.

De scanner, gemaakt uit bestaande onderdelen, bevatte twee spiegelreflexcamera's en een projector. Het apparaat kon direct zowel diepte als kleur vastleggen, vertelt Zaman aan NUtech.

Na het scannen werden de schilderijen met een geavanceerde inkjetprinter van Océ uitgeprint in verschillende lagen. "Het lijkt onwijs op het schilderij", aldus Zaman.

Transparantie

Toch kan het echte werk nog niet perfect worden nagemaakt. De transparantie die de verf van de originelen bevat, is niet met de printer na te maken. Een promovendus gaat de komende vier jaar aan de TU Delft werken om dit na te bootsen.

In de tussentijd verwacht Zaman dat museumwinkels 3d-geprinte schilderijen zullen aanbieden. "Dat gaat er zeker komen. Het is er dit jaar al, denk ik."

Hoewel een 3d-print duurder zal zijn dan een normale poster, zal het mogelijk zijn om de prints tegen een "redelijke prijs" aan te bieden, verwacht hij. 

Lees meer en bekijk video's op NUtech