Microsoft heeft maandagmiddag een nieuwe generatie van zijn Surface-tablets gepresenteerd.

De Surface 2, opvolger van de Surface RT (review), is iets dunner en lichter dan zijn voorganger.

Het 10 inch-scherm van het apparaat heeft een hogere resolutie gekregen, van 1920 bij 1080 pixels. De tablet wordt voorzien van een Tegra 4-processor die volgens Microsoft de batterijduur zal verlengen tot 10 uur bij het afspelen van video's.

Bovendien is de standaard aan de achterkant van de tablet veranderd. Deze kan nu in twee verschillende standen worden gezet.

Camera's

Ook zijn de camera's verbeterd, naar 5 megapixel aan de achterkant en 3,5 megapixel aan de voorkant. Het apparaat draait nog altijd op Windows RT, de speciale tabletversie van Windows 8 waarop geen desktopapps kunnen worden geïnstalleerd.

Wel wordt bij de Surface 2 standaard Outlook 2013 RT meegeleverd. 

De Surface 2 krijgt een prijskaartje van 439 euro voor het model met 32 GB-opslagruimte, terwijl de 64 GB-variant 539 euro kost. De Surface RT blijft beschikbaar onder de naam Surface, zonder de toevoeging RT. De 32 GB-tablet gaat na een prijsverlaging 336 euro kosten.

Surface Pro

Ook de Surface Pro (review) heeft een upgrade gekregen. Met een nieuwe Intel Haswell-processor zou het apparaat 60 procent langer met één acculading moeten doen.

De Surface Pro 2 heeft eveneens een nieuwe standaard en wordt nu altijd geleverd met de Surface Pen, een stylus die drukgevoelig is. Zo kunnen notities en tekeningen worden gemaakt op het scherm. 

De camera's van de Surface Pro zijn in tegenstelling tot die van de Surface 2 niet verbeterd. De Pro 2 heeft nog steeds twee camera's die met een 720p-resolutie foto's en video's kunnen maken.

Opslag

Beide tablets draaien op Windows 8.1, de nieuwe versie van Windows 8 (hands-on). De opslag van zowel de Surface 2 als Surface Pro 2 kan worden uitgebreid met een MicroSD-kaart en beide apparaten hebben een USB 3.0-poort.

De Pro 2 is net als zijn voorganger verkrijgbaar met 4 GB werkgeheugen, maar er komt ook een versie met 8 GB RAM beschikbaar. Opslagcapaciteiten variëren van 64 GB tot 512 GB, met prijzen van 889 tot 1789 euro. Beide apparaten zijn vanaf 22 oktober in Nederland verkrijgbaar.

Microsoft kondigde ook nieuwe toetsenborden en andere accessoires aan voor gebruik bij de Surface-tablets. Er komt onder meer een Power Cover met ingebouwde batterij. Daarnaast is de Touch Cover ook verbeterd, met onder andere ingebouwde verlichting.

Lees meer over de accessoires op NUtech.nl