Het Nederlandse internetknooppunt AMS-IX wil uitbreiden naar de VS. Dat moet kunnen zonder dat Nederlands internetverkeer door de Amerikaanse overheid wordt bespied.

Dat denkt bestuurslid Alex Bik van de Amsterdam Internet Exchange, een van de grootste internetknooppunten ter wereld. Een groot deel van het Nederlandse internetverkeer loopt via routers van het knooppunt.

Dit weekend ontstond een fel debat toen bekend werd dat het Nederlandse internetknooppunt AMS-IX plannen heeft om naar de Verenigde Staten uit te breiden.

Tegenstanders van het voorstel vrezen dat de Amerikaanse overheid kan afdwingen dat ook via het Nederlandse knooppunt verkeer van internetgebruikers wordt bespioneerd. Met een aanwezigheid op Amerikaanse bodem zou ook het Nederlandse knooppunt onder Amerikaanse wetten komen te vallen.

Constructies

Bik, directeur bij internetbedrijf BIT, stelt tegenover NUtech dat de eerste discussie is of een uitbreiding haalbaar is. "Als het antwoord op die vraag ja is, moet je kijken hoe we dat regelen."

"Er zijn constructies denkbaar, waarbij de NSA niet zomaar toegang tot onze gegevens krijgt", stelt hij. "Zoiets kan doordat wij geen eigenaar zijn van de Amerikaanse AMS-IX."

Er zou in Amerika bijvoorbeeld een vereniging kunnen worden opgericht, die een soort samenwerkingsverband met de Nederlandse AMS-IX aangaat. "We zouden dan bijvoorbeeld tegen betaling kunnen uitleggen hoe je zoiets opzet. Dan zijn wij dus niet direct verbonden en ook niet aanspreekbaar."

De ondernemer is zelf fel tegenstander van het spioneren door de Amerikanen en de ontwikkelingen daar op internetgebied. "Zelf zet ik daar al jaren geen voet op de bodem en de komende jaren zullen zij mij daar ook niet gaan zien", stelt Bik. "Maar er moet daar iets veranderen en daar zou dit wel bij kunnen helpen."

Toegang

Volgens Bik is er een noodzaak om sneller verbindingen te maken met de VS. "Nu zijn de verbindingen in handen van een paar samenwerkende bedrijven en wordt teveel betaald", meent hij. Een vereniging naar Europees model zou die situatie kunnen doorbreken. 

Dat er veel kritiek op plannen voor uitbreiding naar de Verenigde Staten is, heeft te maken met de Amerikaanse Patriot Act. Met die wetgeving is het voor de Amerikaanse autoriteiten mogelijk om via geheime vorderingen bedrijven te dwingen gegevens over klanten te geven. 

Daarbij kan ook om informatie over buitenlanders worden gevraagd. Wie niet voldoet riskeert hoge boetes.

Snowden

Sinds de onthullingen van NSA-klokkenluider Edward Snowden is bekend dat massaal op niet-Amerikanen wordt gespioneerd. 

Daarbij wordt in ieder geval samengewerkt met geheime diensten in het Verenigd Koninkrijk, Israel, Duitsland en andere landen. In Nederland wordt Ook in Nederland loopt een onderzoek naar de rol van de AIVD. 

Afgelopen week werd duidelijk dat de Britse geheime dienst heeft ingebroken bij de Belgische telecomprovider Belgacom.

Alles over internetspionage in ons dossier