Hackers van de Duitse Chaos Computer Club (CCC) zijn erin geslaagd de vingerafdrukscanner Touch ID in de iPhones 5S te omzeilen.

De hackers maakten gebruik van een oude techniek die ook andere sensoren al voor de gek wist te houden.

"Apple stelde dat hun vingerafdruksensor veiliger was dan de huidige modellen. In de praktijk heeft de sensor van Apple alleen een hogere resolutie", aldus de CCC in een persbericht.

De hackers maakten een hogeresolutiefoto van een vingerafdruk op een glazen oppervlak. Deze foto wordt vervolgens met een laserprinter met aangepaste instellingen geprint. Daarna wordt een vloeistof over de geprinte vingerafdruk gesmeerd die nadat het is gedroogd kan worden gebruikt om de iPhone 5S te ontgrendelen.

Hoewel het omzeilen van de beveiliging vrij omslachtig lijkt en niet in het dagelijks leven heel veel zal voorkomen, willen de hackers met hun onderzoek bewijzen dat vingerafdrukken nog niet veilig genoeg zijn: "Zoals we al jaren zeggen zouden vingerafdrukken niet moeten worden gebruikt om wat dan ook te beveiligen. Je laat ze overal achter en het is te gemakkelijk vingerafdrukken te misbruiken."

Naast veiligheid maken experts zich ook zorgen om privacy

Lees onze hands-on met de iPhone 5S