Blackberry heeft aangekondigd geen telefoons voor de consumentenmarkt meer te gaan maken, na een verlies van bijna 1 miljard dollar.

Dat maakte het Canadese bedrijf bekend nadat de aandelenhandel in Blackberry stil was gelegd. Ook gaat Blackberry 4500 van zijn werknemers ontslaan. Dat is veertig procent het totale aantal mensen dat wereldwijd voor Blackberry werkt.

Het bedrijf wil het komende jaar, tot begin 2015, de kosten met zo'n 50 procent terugbrengen. Blackberry meldde in het tweede kwartaal een operationeel verlies van ruim 950 miljoen dollar te hebben geleden. Het bedrijf verkocht in deze periode 3,7 miljoen mobieltjes, vrijwel een diepterecord.

Zakelijke markt

Eerder deze week ging het gerucht al dat er duizenden banen bij de Canadese smartphonemaker op de tocht stonden. Blackberry stopt met het maken van producten voor consumenten na de catastrofale introductie van de Z10, een van de laatste toestellen die Blackberry op de markt bracht.

Eerder deze week presenteerde Blackberry nog de Z30. Het grootste, snelste en dus ook laatste toestel voor consumenten dat het Canadese bedrijf maakte. Blackberry wil zich in het vervolg op de zakelijke markt en de 'prosumer' richten.

Lees ook de review van de Blackberry Z10