Vertrekkend Microsoft-CEO Steve Ballmer erkent dat het marktaandeel van Windows Phone verwaarloosbaar is. Dat hij kansen op de mobiele markt heeft gemist betreurt hij het meest uit zijn tijd als directeur.

Dat liet Ballmer weten tijdens een financiële bijeenkomst voor aandeelhouders.

Microsoft sprak daar opnieuw over de reorganisatie die gaande is bij het bedrijf waardoor Microsoft zich meer zal gaan richten op hardware. Er werd echter benadrukt dat hardware niet het enige zal zijn waar Microsoft zich mee bezig gaat houden.

Over een opvolger van Ballmer, die zijn vertrek vorige maand aankondigde, werd niets gezegd en ook over de overname van de telefoonafdeling van Nokia werd weinig nieuwe informatie gedeeld.

Ballmer ging wel in op de door hem gemaakte fouten tijdens de 13 jaar dat hij aan het roer van Microsoft stond. "Als er iets is waar ik spijt van heb is het de periode aan het begin van de jaren nul. We waren zo gericht op wat we moesten doen met Windows dat we geen talent hebben gezet op smartphones."

"Ik had graag gezien dat we onze middelen anders hadden verdeeld. Dat was beter geweest voor Windows en beter voor ons succes in andere markten."

Verwaarloosbaar

Als het gevolg van deze misser erkent Ballmer dat Microsoft een verwaarloosbaar marktaandeel heeft op de smartphonemarkt. Windows Phone is na Android en iOS het derde besturingssysteem, maar heeft slechts enkele procenten marktaandeel.

"Ik weet niet of ik dat met enthousiasme of een soort ongemakkelijke spanning moet zeggen, maar ik ben een optimistische man. Een laag marktaandeel klinkt als een kans voor mij."

Het verkopen van meer smartphones met Windows Phone is volgens het bedrijf ook belangrijk voor het succes van andere diensten. Ballmer: "Op Windows Phone heeft Microsoft een hoog marktaandeel wat betreft de zoekmachine." Windows Phones gebruiken standaard Bing, maar gebruikers kunnen kiezen voor Google. 

"Als je kijkt naar het marktaandeel van Apple Maps op de iPhones is dat volgens mij 65 procent. Dus de beste manier om meer aandeel op de zoekmarkt te krijgen, is meer Windows Phones verkopen."

Pc's

Uiteraard werd er ook over de pc-markt gesproken. Volgens Ballmer is die markt bij lange na nog niet dood. "We moeten eraan werken dat de pc het apparaat blijft om productief te zijn. Dat betekent niet dat mensen geen tablets gaan kopen om productief te zijn, maar als je de trend bekijkt worden tablets steeds kleiner en minder productief. "

"Er is werk aan de winkel, maar Windows 8.1 is een zeer belangrijke verbetering en we gaan tijd en energie steken in niet alleen Windows-pc's, maar in het merk Windows over het algemeen."

Bekijk de 5 raarste momenten van Steve Ballmer

Vijf dingen die je moet weten over de overname van Nokia