De BMW 5-serie krijgt vanaf dit najaar de mogelijkheid om in files deels zelfstandig op te trekken, te remmen en te sturen.

Met de technologie 'Traffic Jam Assistant' kunnen BMW's vanaf dit najaar in files zelfstandig de auto van de voorganger volgen. Dat meldt het Duitse automerk in een persbericht.

Traffic Jam Assistant blijft eenmaal ingeschakeld op een vooringestelde afstand op de voorganger volgen. De bestuurder hoeft dan zelf geen gas te geven of te remmen. Sturen hoeft ook niet, toch werkt het systeem alleen als de bestuurder minstens één hand aan het stuur houdt.

De technologie werkt tot 40 kilometer per uur. Traffic Jam Assistant is vanaf november beschikbaar voor de nieuwe 5-serie van BMW. Vanaf december is de technologie ook als optie voor de BMW X5 beschikbaar.

Parkeerhulp

Ook heeft BMW zijn automatische parkeerhulp verbeterd. De nieuwe versie kan volautomatisch fileparkeren en bedient daarbij het stuur, de rem, het gas en schakelt bovendien.

Het enige wat de bestuurder volgens BMW hoeft te doen is de juiste knop ingedrukt houden, en de juiste richtingaanwijzer aanzetten. Die technologie is vanaf november beschikbaar in de BMW 5-serie en vanaf december in de BMW X5.

Mercedes kondigde eerder ook al een deels zelfrijdende versie van zijn S-klasse aan. Bekijk de beelden.

Elektrisch automerk Tesla liet gisteren weten dat zijn zelfrijdende auto nog wel een chauffeur nodig heeft.