Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Download

'Zoekmachines belangrijk voor downloadsites'

Zoekmachines spelen een aanzienlijke rol bij het vinden van downloadsites met auteursrechtelijk beschermd materiaal.
Door NU.nl/Colin van Hoek

Dat concludeert MPAA, de Amerikaanse waakhond voor de filmindustrie, in een nieuw onderzoek.

De MPAA keek naar het verkeer aan websites met auteursrechtelijk beschermd materiaal in de jaren 2010, 2011 en 2012. 19,2 procent van het verkeer is afkomstig van zoekmachines terwijl slechts 4,9 procent direct naar een downloadsite gaat.

Naast het aandeel dat zoekmachines hebben in het verkeer naar downloadsites, spelen Google, Bing en Yahoo een grote rol bij het introduceren van nieuwe bezoekers op deze websites met downloads van films en series.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van MPAA. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Verder blijkt uit het onderzoek van MPAA dat 58 procent van de zoekopdrachten die verwijzen naar een downloadsite alleen algemene termen of filmtitels bevatten. In 42 procent van de zoekopdrachten wordt een specifiek domein of de naam van een site genoemd.

Google

Google is logischerwijs de grootste zoekleverancier voor downloadsites, 82 procent van het zoekverkeer naar deze pagina's komt via de zoekgigant. Google stelt overigens al langere tijd geen grote rol te spelen in downloadverkeer. De zoekgigant heeft de zoekmachine bovendien aangepast om het vinden van bijvoorbeeld torrents iets minder makkelijk te maken.

Zo is er een zwarte lijst van filesharing- en downloadsites waardoor zoekopdrachten niet automatisch worden aangevuld.


Lees meer over:

Piraterij

Aanbevolen artikelen