Europa zou in de toekomst toestemming moeten geven wanneer buitenlandse geheime diensten informatie willen opvragen.

"Wat er nu gebeurt is dat Amerikanen data opvragen en dat de Europeanen niet kunnen weigeren", zegt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini tegen NUtech.

Sargentini presenteerde vandaag een voorstel voor het oprichten van een Europese cloud en een betere bescherming van de data van Europeanen.

In het vervolg wil de Europarlementariër dat de rechters van Europese landen te pas komen aan alle data-aanvragen die buitenlandse geheime diensten doen.

"Nu is het zo dat de Facebooks en Twitters van deze wereld vooral aan Amerikaanse wetten moeten voldoen", zegt Sargentini. Zij wil dat Europese wetten centraal komen te staan als het gaat om Europese gebruikers.

Europese cloud

Ook pleit Sargentini voor een Europese cloud. In die cloud zouden Europese overheden, particulieren en bedrijven, zoals banken en verzekeraars, online data kunnen opslaan.

Volgens Sargentini is een Europese cloud de enige manier om gegevens te beschermen tegen Amerikaanse 'datagraaierij' en tegen misbruik door criminelen.

"Het Europarlement wil duidelijke grenzen stellen aan de datagraaierij. Dat is een belangrijke eerste stap", benadrukt Sargentini in een verklaring.

Het voorstel is een reactie op een cloud-voorstel dat Eurocommissaris Neelie Kroes eerder deed. "Zij ziet de zakelijke voordelen van de cloud haarscherp, maar mist volledig de gevolgen voor de privacy en de enorme risico's van economische en politieke spionage", aldus Sargentini.

PRISM

Het voorstel volgt na de onthullingen van Edward Snowden. De meestgebruikte clouddiensten zijn Amerikaans, en het is onduidelijk in hoeverre Amerikaanse en andere veiligheidsdiensten daar toegang tot hebben.

Europese overheden zouden volgens Sargentini daarom gebruik moeten maken van Europese cloudaanbieders. 

Opensource

Ook zou het gebruik van opensource software gestimuleerd moeten worden.

Wanneer de broncode van software voor iedereen in te zien is, kan verzekerd worden dat er geen geheime achterdeuren ingebouwd zitten. De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA zou via zo'n achterdeur onbelemmerd e-mails en telefoongesprekken kunnen doorzoeken, zonder gerechtelijk bevel.

Over het voorstel van Sargentini moet nog worden gestemd door het Europees Parlement. Mits aangenomen wordt het plan aanbevolen aan de Europese Commissie, die het op kan nemen in hun eigen plannen rondom de regels voor clouddiensten. Volgens Sargentini is er binnen het Europees Parlement brede steun voor het plan.

Alles over de internetspionage van de NSA in ons dossier